Maria Pons Calvet i Daniel Sáez_Biblioacció_Mans de guix_Dia de la poesia, Amposta 2015

Mans de guix commemora el Dia mundial de la poesia a Amposta

 

El passat divendres 20 de març, en motiu de la commemoració del Dia mundial de la poesia, Maria Pons Calvet i Daniel Sáez van presentar Mans de guix, una acció poètica, a partir de l’obra Raül i Rosa, d’Albert Guiu (Flix, 1972).

Maria Pons Calvet i Daniel Sáez_Servei a Biblioteques_Biblioaccions_Mans de guixMaria Pons Calvet i Daniel Sáez_Biblioacció_Mans de guix_Dia de la poesia, Amposta 2015Maria Pons Calvet i Daniel Sáez_Biblioacció_Mans de guix_Dia de la poesia, Amposta 2015Maria Pons Calvet i Daniel Sáez_Biblioacció_Mans de guix_Dia de la poesia, Amposta 2015Maria Pons Calvet i Daniel Sáez_Biblioacció_Mans de guix_Dia de la poesia, Amposta 2015Maria Pons Calvet i Daniel Sáez_Biblioacció_Mans de guix_Dia de la poesia, Amposta 2015Maria Pons Calvet i Daniel Sáez_Biblioacció_Mans de guix_Dia de la poesia, Amposta 2015Maria Pons Calvet i Daniel Sáez_Biblioacció_Mans de guix_Dia de la poesia, Amposta 2015Maria Pons Calvet i Daniel Sáez_Biblioacció_Mans de guix_Dia de la poesia, Amposta 2015

Aquest any, la commemoració del Dia mundial de la poesia ha coincidit amb la publicació de les dues darreres obres de l’escriptor flixanco; el recull de contes Memòries d’una oreneta de Bécquer i el poemari Raül i Rosa.

Aquest fet ha motivat l’organització dels actes de commemoració del Dia mundial de la poesia que la Biblioteca Sebastià Juan Arbó ha dedicat a l’obra d’aquest escriptor:

  • La presentació dels llibres; Memòries d’una oreneta de Bécquer i Raül i Rosa a càrrec de Mª Josep Margalef i Rafael Haro.
  • El recital de poemes a càrrec del grup Poemes al vent.
  • La presentació de l’acció Mans de guix.

 

Mans de guix és una acció poètica creada i interpretada per Maria Pons Calvet (artista visual i escenògrafa) i Daniel Sáez (artista visual i músic).

Mans de guix és una acció poètica a dues veus on Maria Pons i Daniel Sáez donen veu als poemes de l’escriptor flixanco, amb els quals s’ha dotat de paraula a dos discapacitats mentals, Raül i Rosa.

Durant l’acció, Maria Pons i Daniel Sáez donen vida a les paraules d’Albert Guiu; amb les seves veus, enregistrades, sonant per dos altaveus i, simultàneament, amb un llenguatge de mans de guix inventat per a l’ocasió.

Les mans de guix són el leitmotiv d’aquesta acció, on es parla d’amor i de discapacitat.

Les mans de guix representen la discapacitat, però no una discapacitat mental sinó emocional, és a dir, la discapacitat per a viure una autèntica història d’amor. En aquesta acció, és la societat, representada per una parella d’infermers, la que des de la seva superioritat mental, viu l’amor amb mans de guix i la que prova d’imposar les mans de guix als dos protagonistes.

Mans de guix és la tercera acció poètica que Maria Pons Calvet i Daniel Sáez han desenvolupat per a donar rellevància a diferents actes de presentació cultural, després de les accions per a l’acte d’inauguració de l’exposició Relat de belles coses falses (Arts Santa Mònica, Barcelona) i la presentació del catàleg d’aquesta exposició (Centre d’art de les Terres de l’Ebre, Lo pati, Amposta).

Des d’un principi, Joana Serret, directora de la Biblioteca Sebastià Juan Arbó, d’Amposta, mostrà interès pel treball d’aquests creadors i el materialitzà en un encàrrec on els convidà a idear una acció poètica per a tancar els actes de commemoració del Dia mundial de la poesia, 2015.

 

Mans de guix, de Maria Pons Calvet i Daniel Sáez.

Biblioteca Sebastià Juan Arbó, Amposta.
Divendres 20 de Març, 2015.