Estrena de Visitacions

El dia 17 de desembre vam estrenar Visitacions. L’acció va formar part d’un acte públic obert a tothom per donar a conèixer els primers mesos de feina de l’IPCITE.

Visitacions és una revisió del mite de la cucafera a partir del joc de la morra, el toc de corn marí, la cursa del cresol amb l’erotisme com a força primigènia capaç de regenerar la vida.

La-Cucafera-de-Tortosa-B N

La cucafera de Tortosa al Baix Ebre, el joc de la morra al Montsià, el toc de corn marí a la festa del riu de Mora d’Ebre a la Ribera d’Ebre i la cursa del Cresol de Prat de Compte a la Terra Alta són quatre elements que formen part de l’inventari de Patrimoni Immaterial Cultural de les Terres de l’Ebre.

Quatre elements que passen pel sedàs de la creació contemporània de la mà de Maria Pons Calvet i dels seus protagonistes reals a Visitacions, una acció d’accions.

OBJECTE

Una acció artística on els elements del patrimoni immaterial prenen cos per esdevenir l’arquetip de l’home i de la dona quan entren en joc.

L’erotisme com a força de regeneració constant, emmarcada en els cicles de la vida, i les forces que genera (l’atracció, el rebuig, la por i el desig) són el motor d’aquesta acció.

Visitacions és una celebració, la de la regeneració d’aquest cicle vital, què des dels nostres avantpassats arcaics fins a l’actualitat, es materialitza en l’erotisme que mobilitza l’home i la dona.

Doncs, malgrat la distància que ens separa dels nostres avantpassats arcaics, no hem estat capaços de superar la més essencial de les pors, la por a la mort, ni de donar resposta al més gran dels misteris, el misteri de la vida.

ACCIÓ

Visitacions és una acció ritualitzada on participen diverses manifestacions del nostre patrimoni cultural immaterial actualment vigents.

Els quatre elements participen d’aquesta acció artística i són executats pels seus protagonistes reals, ells són els que mantenen viu el patrimoni que representen i per tant, és de justícia que siguin ells mateixos, els que executen les accions que anem a presentar.

Visitacions és una acció artística on, els elements existents han estat codificats per a presentar una acció ritual comuna, on es posa de manifest la vigència d’un univers simbòlic comú i la necessitat d’organitzar aquest univers comú en un mite que serveixi per explicar-lo.

EQUIP

Creació i direcció

Maria Pons Calvet

Texts

Roser Royo

Maria Pons Calvet

Cançó

Daniel Sáez

Músics

Daniel Sáez

Roser Alemany

Espai, il·luminació i vestuari

Maria Pons Calvet .

Acció

Conferenciant: Roser Royo

Tècnic: Francisco Jaraba

Cucafera: Maria Pons

Cucafereta: Iona Pons

Jugadors de morra: Francisco Balagué Ferré, Oscar Sanchis Guiral, Angel Fibla Zaragoza, Alfredo Balanzà Bel, Tamás Ginesta Villar, Rafel Balagué Baila.

Llaguters: Cinta Farnós Escoda, Albert Pujol Marqués, Jordi Castellví i Llebaria.

Mosques: Robert Viña i Robert, Joan Berbís i Sabaté, Josep Lluís Solanes i Lahosa. 

Vídeo

Films Nómades

Fotografíes

Films Nómades

Carme Pons

PRESENTACIÓ

Acció inclosa dins la programació d’actes per a la presentació de la web de l‘Inventari de Patrimoni Immaterial Cultural de les Terres de l’Ebre, un projecte de la Direcció General de Cultura Popular del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Aula didàctica del Museu de Tortosa.

Dijous 17 de desembre de 2015. A les 19:30h.

AGRAÏMENTS

Pepa Subirats

Marina Orobitg

Ingrid Bertomeu

Marc Ballester

Mònica Guilera

Xavier Elias

Família Pons-Calvet